
Plein Keuken #1: De Rotterdams-Chinese keuken met Tim Kan
Vanaf 5 juni bijt meesterchef Tim Kan het spits af met een menu dat het verleden en heden van de Rotterdams-Chinese keuken verenigt. Tim groeide op in het restaurant van zijn ouders, leerde koken volgens Kantonese traditie en staat nu bekend om zijn vakmanschap en verfijning. Zijn gerechten combineren herinneringen met innovatie – van huisgemaakte teng-teng tot dumplings, en van geurige zongzi tot speciaal voor Fenix gemaakte koekjes.

Dumplings, Lo Siu Kiu - 撈烧饺
De Chinese eetcultuur in Rotterdam
De Chinese keuken is al meer dan een eeuw thuis in Rotterdam. Op Katendrecht – ooit het eerste Chinatown op het Europese vasteland – begon een culinaire traditie die de stad blijvend heeft gevormd. In kleine pensions en boardinghuizen kookten Chinese arbeidsmigranten voor elkaar, en al snel ook voor de buurt. De geur van wokolie, gember en sojasaus trok de stad in – en bleef.
Van het eerste Chinese eethuis Cheung Kwok Low in 1920 tot de Chinees-Indische restaurants die hele generaties voedden: de Rotterdams-Chinese eetcultuur is met de stad meegegroeid. Vandaag proef je hier gerechten uit Hongkong, Sichuan en Xi’an, klassiek en vernieuwd – van handgetrokken noedels tot black truffle dumplings. Een keuken die blijft bewegen, net als Rotterdam zelf.

Restaurant Chong Kok Low aan de Delistraat, Katendrecht, 1924. © Collectie Familie Tsang
Over Mooncake
Mooncake.nl is het platform van culinair journalist en publicist Jonneke de Zeeuw. Ze viert het eten van de straat, de stad en de wereld – en zet eetculturen en verhalen op de kaart met haar video’s, TV-items, boeken, essays en artikelen. Zo laat ze zien hoe veelzijdig, verrassend en ultradivers het culinaire landschap van Nederland inmiddels is.

Jonneke de Zeeuw van Mooncake © Mitchell van Voorbergen