Amel & Anwar
27 november – 4 januari 2026
Deze winter brengen Amel & Anwar de smaken van Ethiopië en Eritrea naar Plein. Warm op met de diepe, kruidige smaken van de Habesha-keuken.
Op het menu staat injera, een luchtige, lichtzure pannenkoek van glutenvrij teffmeel, met gerechten zoals addes, een stoofgerecht van rode linzen, kruidige kulwa of hamli (met boerenkool) of andere gekruide groenten. Je proeft ook himbasha, een lichtzoet feestbrood, en tesmi: boter vol specerijen met een diepe, nootachtige smaak.
De buna-ceremonie
Na het eten volgt vaak een traditionele koffieceremonie. Buna betekent zowel koffie als ceremonie. De bonen worden ter plekke geroosterd, gemalen en in een jebena (koffiepot) gezet. Traditioneel worden er drie rondes geschonken: abol, tona en baraka – de laatste betekent ‘zegen’.
Eten met je handen
Injera smaakt het allerlekkerst als je het met je handen eet. Met een stukje pannenkoek schep je de gerechten op. Voor en na het eten was je je handen, dat hoort bij het ritueel. Wie naast je zit, kun je een hapje geven: gursha, een teken van liefde, respect of vriendschap.
Habesha smaken in Rotterdam
Sinds de jaren tachtig groeiden de Ethiopische en Eritrese gemeenschappen in Nederland, vooral in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Eten werd een manier om identiteit vast te houden en gemeenschappen te bouwen. Restaurants werden ontmoetingsplekken en langzaam leerde Nederland de Habesha-keuken kennen.
Wist je dat er inmiddels ook een Rotterdamse tesmi bestaat? Mama Habesha maakt hem met Nederlandse boter, zo lekker dat deze tesmi nu wordt gebruikt door Habesha gemeenschappen in heel Europa én in Eritrea en Ethiopië.
En rond Genna (de orthodoxe kerst) staat in Ethiopië en Eritrea vaak panettone op tafel. Het Italiaanse feestbrood kwam ooit mee tijdens de koloniale en bezettingsperiodes, maar is gebleven. Inmiddels vind je het ook in Rotterdamse winkels.
Aan de 1e Middellandstraat runnen Amel & Anwar hun Habesha Store, een cultureel-culinaire schatkamer en ontmoetingsplek voor de Habesha cultuur.
Over Mooncake
Mooncake.nl is het platform van culinair journalist en publicist Jonneke de Zeeuw. Ze viert het eten van de straat, de stad en de wereld – en zet eetculturen en verhalen op de kaart met haar video’s, TV-items, boeken, essays en artikelen. Zo laat ze zien hoe veelzijdig, verrassend en ultradivers het culinaire landschap van Nederland inmiddels is.
Jonneke de Zeeuw van Mooncake © Mitchell van Voorbergen