
Diversiteit van Anatolië
‘O’ is het kortste – en meest gebruikte – woord in het Turks. Het betekent hij, zij, het of die. Daarmee staat ‘O’ voor iedereen: elke persoon, elk verhaal, elke identiteit. ‘O’ omarmt de diversiteit van Anatolië, waar culturen, smaken en tradities elkaar kruisen. Van met siroop doordrenkte şekerpare tot baklava met een twist, van luchtige bazlama tot pide zoals we die ook in Nederland kennen: Aşkar serveert een toegankelijke kaart vol gerechten die generaties lang zijn doorgegeven. Eeuwenoude tradities, met zijn eigen signatuur.

Op het menu
In het museumcafé proef je de smaken van melting pot Anatolië. Op het menu staan sandwiches, meze en warme gerechten – van een uitgebreid ontbijt met verse kazen, olijven, honing, kruiden en huisgemaakte jam tot comfort food als linzensoep en smoky aubergine. In de bakkerij draait alles om oude graansoorten zoals Sarı Kılçık, Kara Kılçık en Siyez. Aşkar bakt er ambachtelijk brood, ook om mee te nemen. In het schap liggen straks ook Turkse streetfoodklassiekers als simit, börek en ayran.

“Met O brengen we een eerbetoon aan de migranten die hun smaken, culinaire tradities en kooktechnieken met zich meenamen.”
Over Maksut Aşkar
In 2014 richtte Maksut Aşkar zijn restaurant neolokal op in SALT Galata Museum, Istanbul. In datzelfde jaar werd Aşkar uitgeroepen tot Beste Chef van het Jaar in Time Out Magazine. neolokal is sinds de oprichting onderscheiden met talloze prijzen, waaronder meermaals in The Worlds 50 Best Restaurant Awards. In 2022 ontving neolokal een Michelinster.